Je klarinet : stuk per stuk bekeken

Terwijl de leden van de klarinetfamilie er heel verschillend kunnen uitzien, blijft het aantal klarinetonderdelen altijd hetzelfde : 5 of 7 (afhankelijk of je het riet en de ligatuur als afzonderlijke onderdelen bekijkt of als deel van het klarinet mondstuk.)

De 5 grote onderdelen van boven naar beneden zijn:
mondstuk, tonnetje, bovenstuk, onderstuk en beker.

Grotere klarinetten, van de bassethoorn tot de contrabasklarinet, hebben een metalen nek in plaats van het tonnetje. Zij hebben ook bijna standaard een steuntje voor bijkomend draagcomfort. Klarinetten worden tegenwoordig uit verschillende materialen vervaardigd. Meestal wordt  hout gebruikt of een plastic polymeer. Daarom zijn de onderdelen ofwel in vorm gegoten (voor kunststof) of gedraaid (voor hout).

De afmetingen van elk deel van de klarinet zijn zorgvuldig gekalibreerd. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de klarinet met de juiste intonatie speelt. Alle kleppen dienen ook heel precies bij de verschillende onderdelen van de klarinet te passen,  zodat de gaten goed dicht zitten en luchtlekken worden voorkomen.


Een klarinet monteren
Het is belangrijk om de verschillende onderdelen van de klarinet goed te leren monteren, want voor je het weet zijn er kleppen omgebogen of anders beschadigd als niet alles op de juiste plaats zit.  De kurkpennen moeten licht worden ingevet voordat de afzonderlijke delen in elkaar worden gezet. Zorg dat er geen klepstangen in de weg zitten, wanneer je de verschillende delen aan elkaar zet. Ben je daarmee klaar, zorg dan dat de merklogo’s op elkaar zijn afgestemd. Dit is belangrijk, opdat de boring (de lange kolom van de lege ruimte binnenin) goed is uitgelijnd.

Laat wat van je horen