Ja, stuur me regelmatig nieuwe klarinetartikels en partituren!
Voornaam:
Email:
Klarinet Muziek
klarinetriet bewerken, klarinet muziek, bladmuziek, methodes, studieboeken en nog veel meer ...
home :: klarinetriet bewerken

Klarinetriet bewerken

Een klarinetriet bewerken of bijwerken is op zich niet zo moeilijk. Toch schrikken veel klarinetspelers ervoor terug: ze zijn het niet gewend.

Natuurlijk moet je veel opsteken van ervaren klarinettisten, maar we geven een paar vuistregels...

Je gebruikt het beste een goede, stevige rietknipper en goed schuurbies. Beiden vind je in de muziekhandel. Ik verkies schuurbies boven een mesje. Het is subtieler en geeft minder "ongelukjes". Maak altijd het riet nat vooraleer je het bewerkt!

Is het riet te zwaar voor de klarinet muziek die je speelt, schraap lichtjes met het schuurbies over de 2 zijkanten van het afgeschaafde deel van het riet (de "spiegel") gelijkmatig van de punt tot de basis. Zorg er steeds voor dat het riet voldoende nat is!

Een te licht riet zonder genoeg weerstand maak je steviger door met de rietknipper een milimetertje van de tip af te snijden. Doe dit zeer zorgvuldig! Een kwaliteitsvolle knipper is van groot belang...

Is het riet te scherp, kan je proberen om met het schuurbies de zijkanten achteraan de spiegel wat af te schuren. Veel testen en niet teveel ineens afschuren!

Een te dof riet kun je bijwerken door juist de zijkanten aan de punt (de bovenkant) van de spiegel wat lichter te maken. Een piepend riet is dikwijls niet symmetrisch. Bekijk het riet in het licht en probeer de symmetrie te herstellen.

In ieder geval is het door veel te doen dat je klarinetrieten goed leert bewerken!

Over de auteur ...

Dit artikel werd gepleegd door de uitgever van klarinetmuziek.com

 

 

Klarinetpartituren Webshop
Bezoek onze vernieuwde klarinetmuziek webshop

Honderden partituren voor klarinet onmiddellijk te downloaden!


                

 

Bekijk niet enkel de verschillende catalogi van klarinet muziek, maar wandel door het grote aanbod van artikels. De bijdragen komen van liefhebbers, beginners, gevorderden en professionelen. De auteurs onder jullie kunnen steeds gerelateerde artikels opsturen naar artikels@klarinetmuziek.com

Elk artikel dat, na goedkeuring, wordt opgenomen zal je naam, korte biografie en desgewenst een link naar je eigen website bevatten. Voeg dus de correcte gegevens bij!

Geniet ondertussen nog van de bijdragen van de andere auteurs en bekijk onze selectie van onmiddelijk downloadbare klarinet muziek ...

 

Site Resources

Webmasters, geef je site op voor mogelijke opname in onze directory.

Link naar deze site door deze code op je site te plakken.

Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacy bepalingen.

Bezoek onze partner listings.

Voor een snel overzicht van deze site, bekijk onze site map.