Het klarinetconcerto No 1 in F klein en het Concerto No 2 in Es groot van Carl Maria von Weber werden net als zoveel andere beroemde muziekwerken voor klarinet geïnspireerd door een van de grote klarinettisten van zijn tijd. Deze concerti worden vaak over het hoofd gezien, omdat men bij Weber eerst en vooral aan zijn Kwintet voor klarinet en strijkkwartet denkt. Maar de twee concerto’s zijn de grote favorieten van vele klarinettisten omdat de technische eisen talentvolle spelers veel mogelijkheden geven om hun vaardigheden tot het uiterste te testen en te demonstreren. Het derde deel van het Concerto in E flat is vooral berucht bij klarinettist om zijn technische moeilijkheid.
Carl Maria von Weber (1786 – 1826), een tijdgenoot van Beethoven en een van de eerste grote componisten van de romantische periode , had veel muzikale familiebanden. Zijn vader was een getalenteerde muzikant, en hijzelf was de neef van een neef van Mozart’s vrouw Constanze. Hij werd vooral bekend om zijn opera’s.
De klarinetconcerto’s schreef hij in 1811, vijftien jaar voor zijn dood, voor de briljante Duitse klarinetvirtuoos Heinrich Baermann ( 1784-1847 ). Dit was slechts een jaar nadat hij zijn positie als privé-secretaris van Hertog Ludwig in Stuttgart had opgegeven (een werkgelegenheid die eindigde met een kort verblijf in de gevangenis).
De twee klarinetconcerten werden pas in 1822 gepubliceerd, toen Weber eindelijk het verdiende succes oogstte met zijn opera “Der Freischütz” , waardoor de publicatie van zijn muziek voor klarinet een winstgevende zaak beloofde te worden. Weber leefde tot 1826, toen hij uit geldgebrek doodziek naar London reisde om er zijn opera ‘Oberon’ te gaan dirigeren. Maar dat was lang genoeg om te kunnen genieten van het succes van zijn klarinetmuziek, die zeer populair werd bij klarinettisten in heel Europa.
In onze bibliotheek zitten al enkele leuke bewerkingen von Weber’s grote operathema’s voor verschillende soorten klarinetbezettingen: Oberon voor clarinet choir, Aufforderung zum Tanz voor klarinetkwartet, en ook het Concertino Op 26 in een bewerking voor klarinet solo van Nicole Dubois.
Ga naar de klarinetmuziekbibliotheek en zoek op ‘Weber’ voor een overzicht.
En nu een beetje luisteren :
Uit het eerste klarinetconcerto klinkt het derde deel, het Rondo Allegretto, u beslist bekend in de oren :
En van het tweede klarinetconcerto krijgt u zo dadelijk een topuitvoering door Benny Goodman & de Chicaco Symphony Orchestra.
tot de volgende keer
de klarinetmuziekredactie