Muziek van en voor een klarinettenfreak: te veel keus

Xavier Eeckeloot is een Frans klarinettist en componist, geboren in 1975 en muzikaal getogen in Dunkerque, Frankrijk. Hij studeert er gedurende 10 jaar klarinet en sluit zich op zestienjarige leeftijd aan bij L’Ochestre d’Harmonie de Dunkerque, een weliswaar niet professioneel maar zeer actief orkest, en van hoge kwaliteit. Hij speelt er meestal de basklarinet. Met het orkest maakt hij heel wat muzikale reizen die hem naar Engeland, België, Duitsland, Oostenrijk en Israël brengen. Hij leerde gretig, door zelfstudie, maar vooral van medemuzikanten, dirigenten en andere componisten die hij ontmoet . Hij was 5 jaar werkzaam als klarinetleraar in zijn woonplaats Strasbourg.

Xavier kan intussen een uitgebreide cataloog voorleggen met eigen composities en arrangementen zowel gericht op kleinere blaasensembles als werken voor harmonieorkest. en is uitgegeven in verschillende landen (Canada, USA, Groot-Brittannië, België en Frankrijk).

Dat Xavier een voorliefde en grote kennis heeft van de unieke kwaliteiten van de klarinet maakt hij duidelijk in zijn composities voor klarinet en piano. Sommige daarvan laten de melancholie resoneren in het diepere klankregister. Andere zijn vrolijk en speels en levendig. Maar allemaal zijn ze heel goed speelbaar voor de gemiddelde klarinettist.

Luister bvb maar eens naar dit ‘Klezmer’-achtige fantasie Paladinade

of  naar een van zijn opgewekte polka’s, zoals deze Miran Polka.

Klarinetkwartetten hebben een ruime keus om hun repertoire aan te vullen met bvb. arrangementen van bekende thema’s

zoals deze: Forza con Verdi

of anders deze Best of Marches

Xavier Eeckeloot speelt al jaren klarinet en basklarinet in verschillende harmonie-orkesten in Noord-Frankrijk en de Elzas. En voor die bezetting werkt hij interessante arrangementen uit, die er bij elk concertpubliek goed ingaan.

Er is heel wat muziek van Xavier Eeckeloot ter beschikking in de MyPartitor bibliotheek. Neem een kijkje. Aan u ‘l’embarras du choix’.