Slapstick for quartet

Het zit inderdaad vol humoristische noten, dat heerlijke kwartet dat we u  vandaag mogen voorstellen.
En componist Rik Pelckmans moet beslist in een zeer goede bui geweest zijn toen hij zijn ‘Slapstick’ voor klarinet kwartet componeerde.
Luister maar en je kan je zonder moeite allerlei hilarische stommefilm situaties voor de geest halen:  de overdreven gebaren, het doelloos heen-en-weer geren, de wild-gesticulerende conversaties, het grote ogen opzetten, de ondeugende practical jokes, … alles vind je terug in de sterk uiteenlopende rythmiek, de loopjes en sprongetjes in de muziek.

In inderdaad, het klinkt ook prima gespeeld door een houtblazerskwintet. ;-)

De bladmuziek voor deze  Slapstick voor klarinet kwartet in onze klarinetmuziekbibliotheek.

 

De eerste romantische klarinetconcerti – C.M. von Weber

Het klarinetconcerto No 1 in F klein en het Concerto No 2 in Es groot van Carl Maria von Weber werden net als zoveel andere beroemde muziekwerken voor klarinet geïnspireerd door een van de grote klarinettisten van zijn tijd. Deze concerti worden vaak over het hoofd gezien, omdat men bij Weber eerst en vooral aan zijn Kwintet voor klarinet en strijkkwartet denkt. Maar de twee concerto’s zijn de grote favorieten van vele klarinettisten omdat de technische eisen talentvolle spelers veel mogelijkheden geven om hun vaardigheden tot het uiterste te testen en te demonstreren. Het derde deel van het Concerto in E flat is vooral berucht bij klarinettist om zijn technische moeilijkheid. [Lees meer...]

10 goede redenen om klarinettist te worden

Een stemmingsronde bij een select groepje klarinettisten over de redenen waarom ze blij zijn klarinettist te zijn, gaf een verrassend resultaat. Niets dan héél goede redenen natuurlijk. Wat had je anders gedacht !

Top 10 countdown

10. De kleine kist past zonder moeite in de kastjes
9. Stemmen is amper nodig
8. De goedkoopste rieten van alle houtblazers
7.  Iedereen ziet er goed uit als ie klarinet speelt
6. Blaas op het mondstuk en je klinkt als een pauw
5. Blaas op de beker en je klinkt als een eend
4. Gewoon met de kleppen spelen, en je klinkt als een galopperend paard.
3. De hoge noten zijn nog efficiënter dan vingernagels op een schoolbord om mensen tot in het merg te raken
2. In de rechterhand wordt het een dodelijk wapen
1. Er is geen speeksel ventiel.

;-)

de klarinetmuziekredactie

Een licht of een zwaar klarinetriet ?

Klarinetrieten zijn een bron van frustratie voor veel klarinettisten. Een klarinetriet is een fragiel onderdeel van het instrument, maar kan een enorme impact hebben op je spel. De keuze en de goede zorg voor je rieten zijn belangrijke vaardigheden die een beginnend klarinettist zo vroeg mogelijk moet ontwikkelen. [Lees meer...]