Een licht of een zwaar klarinetriet ?

Klarinetrieten zijn een bron van frustratie voor veel klarinettisten. Een klarinetriet is een fragiel onderdeel van het instrument, maar kan een enorme impact hebben op je spel. De keuze en de goede zorg voor je rieten zijn belangrijke vaardigheden die een beginnend klarinettist zo vroeg mogelijk moet ontwikkelen.

Het klarinetriet bepaalt je klank, en ook wel of je gemakkelijk speelt of eerder “zwaar”. Met een goed riet kun je vanzelf veel meer … Beginners nemen best een licht riet, dat gemakkelijk aanzet, in combinatie met een mondstuk met een grote tipopening.Als je rieten gaat kopen in de muziekhandel, kun je altijd kiezen hoe licht of hoe zwaar je de rieten wenst: dat zie je aan het nummer dat ze hebben. Hoe hoger het nummer, hoe zwaarder het riet. Het nummer varieert tussen 1 en 5. Meestal is nummer 2 of 3 ideaal voor jou.

Een zwaarder riet is stabieler en heeft een vollere of “dikkere” klank. Nadeel is dat het riet moeilijker aanzet en niet erg flexibel is. Een te licht riet daarentegen spreekt makkelijk aan en klinkt licht en helder. De kans op uitschuivers is wel veel groter, het riet is niet zo stabiel en een te licht riet klinkt soms wel erg schreeuwerig.

De ene klarinetmuziek is natuurlijk de andere niet: sommige bladmuziek vereist een eerder lichte flexibele toon, andere klarinet muziek vraagt om een volle, rijke sonoriteit.

Laat wat van je horen