Buffet-Crampon, een goddelijke klarinet

Hedendaagse klarinetspelers hebben de keuze tussen bijzonder veel klarinetmerken. Eén van de meest populaire instrumenten zowel voor studenten als voor professionelen is de Buffet klarinet. Buffet is dan ook een naam die je terugvindt doorheen heel de geschiedenis van de klarinet tot op de dag van vandaag.De originele Buffet klarinetten kwamen uit het atelier van Denis Buffet-Augeer, een Franse instrumentenmaker die klarinetten begon te vervaardigen in Parijs rond 1825. In 1830 werd de zaak overgenomen door zijn zoon, en de naam van het merk wijzigde in “Buffet Crampon”. Zoon Jean-Louis trouwde namelijk met Zoé Crampon in 1836.
Het klarinetatelier bleef een familiezaak, met Louis August Buffet, broer van Denis, die nauw samenwerkte met de klarinetvirtuoos Hyacinthe Klosé. Samen pasten ze het bekende Boehm systeem, dat ontwikkeld werd voor de dwarsfluit,  toe voor de bouw van klarinetten.

Buffet bleef een pionier in de ontwikkeling van verbeterde klarinetten gedurende de 19de en de 20ste eeuw tot op vandaag, daarvan zijn de modellen Toska en de ‘Divine Clarinet’ een mooi bewijs.

De hele saga staat ook mooi beschreven op de Buffet-Crampon website.

In 1981 kocht Boosey & Hawkes het Buffet Crampon bedrijf over. Nu maakt het deel uit van The Buffet Group.

Buffet maakt een volledig gamma klarinetten (en andere rietblazers), van de populaire bes klarinet en basklarinet tot de minder gebruikte Es en A klarinetten. Ook qua prijs is er een ruime keuze: van stevige studenteninstrumenten tot de wereldvermaarde Prestige en R13 klarinetten. Buffet heeft een klarinet voor elk budget en elk spelersniveau, en blijft voorlopig één van de wereldwijde favorieten ….

Laat wat van je horen