De Artley klarinet

Artley logoDe Artley klarinet was voor veel spelers lange tijd hun eerste klarinet. Artley is vooral bekend om hun uitstekende studieklarinetten. Artley produceerde er een hele reeks van, waarvan vele in de budget prijsklasse.

 

Het Artley bedrijf werd opgericht in het begin van de 20e eeuw, toen fluitenmaker Donald D. Artley samen met vier familieleden begon met het maken van fluiten voor een New Yorks muziekinstrumentenonderneming. In 1953 werd het bedrijf omgedoopt tot D. en J. Artley, Inc dat bleef fluiten maken.

Zodra C.G. Conn de exclusieve distributeur van Artley werd in 1960, werden ook klarinetten en dubbel-riet-instrumenten geïntroduceerd in het aanbod. In 1969 kocht C.G. Conn Artley op maar klarinetten worden nog steeds onder de Artley naam geproduceerd. De Artley naam wordt het meest geassocieerd met klarinetten voor studenten niveau. Hun Bes versies van de klarinet zijn daarom de best bekende.  Zo is de meest bekende van de Artley klarinetten het 17S studiemodel, gemaakt uit een composietmateriaal. Er is ook de Artley 72S die is gemaakt uit grenadille hout. Er zijn ook bas versies van de Artley klarinet beschikbaar, maar deze zijn heel zeldzaam. Veel spelers die een standaard model klarinet van Artley kopen, zullen merken dat ze nood hebben aan vervanging als hun spelniveau grotere uitdagingen vraagt. In plaats van  hun huidige klarinet in te ruilen voor een nieuwe, zullen sommige studenten ervoor kiezen hun klarinet te verbeteren door een ander mondstuk of beker, die hen in staat stellen nog iets langer op hun Artley  te blijven spelen.

Laat wat van je horen