De Es klarinet, de baby van de familie

Sopranino of Es klarinet
Sopranino of Es klarinet

De Es klarinet staat bekend onder vele namen – sopranino of baby klarinet zijn de meest gebruikte. Ze is met haar 35 cm ongeveer even groot als een blokfluit en voegt een heldere duidelijke klank toe aan elk stuk muziek.

Het Es lid van de klarinet familie kan een moeilijk instrument zijn om te spelen, zelfs voor ervaren klarinettisten. Het hogere register vraagt een andere vingerzetting dan die van de ”normale” Bes klarinet. Het effectieve bereik van dit type klarinet gaat van de G onder de middelste C (de G onder de vioolsleutel) tot de E boven de C twee octaven boven de middelste C (de E boven de vioolsleutel).

Het kan hogere noten aan, maar de noten zijn niet zo stabiel op vlak van intonatie en toon. Het geluid werd al beschreven als die van een trompet gespeeld door een getalenteerde speler.

Een van de meest bekende verschijningen van de sopranino klarinet is die in Berlioz’ ‘Symphonie Fantastique’ waar het de razernij van een heksensabbat oproept. Het bijna schrille geluid werd ook goed ingezet in de instrumentale delen van veel opera’s. Het meest wordt deze klarinet echter gebruikt in blaaskapellen en fanfares, waar de heldere klank snijdend boven het lawaai van de koperblazers uitstijgt.

De andere ensembles die regelmatig gebruik maken van een E flat versie van de klarinet zijn klarinetkoren. Solostukken voor de sopranino klarinet zijn zeer zeldzaam, en er zijn op dit moment geen professionele klarinettisten die enkel dit instrument spelen.

Laat wat van je horen