De klarinet is een zacht houtblazersinstrument geschikt voor zowel het symfonieorkest als het jazz-ensemble. De meest bespeelde klarinet is de Bes/Bb /B-flat klarinet. Ook de basklarinet behoort tot de standaard samenstelling van het symfonieorkest. Het is voornamelijk de zachte, egale toon van zowel de Bb klarinet als van de basklarinet die veel toehoorders zo bevalt.
Terwijl de Bb de meest gebruikte klarinet is, bestaan er ook klarinetten in A en C, een kleine klarinet in Es/Eb en de bassethoorn in F. Hoewel ze af en toe opduiken in orkestmuziek, worden deze klarinetten toch het vaakst teruggevonden in klarinet ensembles, ook klarinetkoren (clarinet choirs) genoemd.
Om dat specifieke klarinetgeluid te produceren, gebruiken alle klarinet modellen een enkelvoudig riet vastgemaakt op een mondstuk. Door op het mondstuk van de klarinet te blazen gaat het riet trillen, de lucht wordt door het instrument gestuurd. De resulterende trilling in de luchtkolom van het instrument veroorzaakt het geluid. De toonhoogte verandert naarmate er bepaalde gaten in de klarinet worden bedekt, hetzij door de vingers, hetzij door kleppen.
De klarinet was de laatste van de houtblazers die voor het orkest werd ontwikkeld. Het was een verbetering van een eerder blaasinstrument met enkelvoudig riet, de chalumeau. Aan Johann Denner, en later zijn zoon Jacob, worden de wijzigingen in de chalumeau in de vroege 18e eeuw toegeschreven, die leidden tot de klarinet zoals die ons vandaag de dag bekend is.
De eerste componist die een klarinet aan zijn composities toevoegde was Mozart. Hij schreef onder meer het zowat beroemdste concerto voor klarinet. De klarinet werd later in de 20e eeuw omarmd door jazz-musici, de bekendste onder hen is beslist jazz-klarinettist Benny Goodman.
We komen in volgende blogs beslist terug op verschillende aspecten van dit fijne blaasinstrument : klarinet onderdelen, het riet, verschillende types klarinetten en goede klarinet merken, aanwijzingen voor de keuze van een goed instrument voor je speelniveau, tips i.v.m. het leren bespelen van een klarinet, en nog veel meer.
Blijf ons dus gerust volgen, en leer steeds meer bij over je geliefde instrument.
De klarinetmuziek redactie