De ruggengraat van het repertoire: de klarinetconcerto’s

Klarinetconcerto’s horen bij de meest geliefde muziekstukken uit het klassieke repertoire. Er werden klarinetconcerti geschreven door enkele van de grootste componisten. Een concerto dat met inzicht en vaardigheid werd gecomponeerd, etaleert met verve het volledige pallet aan rijke klankkleuren van de klarinet en geeft ruimte voor de behendigheid van de klarinettist. Daarom gaan de meeste klarinetspelers verschillende concerto’s instuderen en in hun concert repertoire opnemen.

Een concerto is een muziekstuk voor solo-instrument (of voor een kleine groep van instrumenten) en orkest.  Meestal bestaat het uit drie contrasterende bewegingen. Concerto’s vormen meestal de ruggengraat van het repertorium van veel spelers, want ze bieden een mooie kans om hun vaardigheden te demonstreren.

Veel concerti voor de klarinet maken gebruik van die contrasterende delen, om de vele kwaliteiten van de klarinet te gaan verkennen. De tragere stukken richten zich vaak op de rijke, warme klanken van de klarinet. De snellere bewegingen geven ruimte aan de bedrevenheid waarmee een goede klarinettist schitterende geluidseffecten kan bereiken.

Concerten voor de klarinet werden geschreven sinds de ontwikkeling van het instrument in de 18e eeuw. Enkele van de stukken die tot op heden blijvend populair zijn werden in het midden van die eeuw geschreven, zoals bijvoorbeeld Mozart, die zijn prachtige Concerto in A (KV. 622) schreef in 1791. Het werk wordt door velen nog steeds beschouwd als het hoogtepunt van de muziek voor de klarinet.

Tot op vandaag worden nog steeds concerto’s voor klarinetten geschreven. Onder de bekendste 20ste eeuwse voorbeelden zijn er  Finzi’s Concert voor klarinet en strijkorkest (Opus 31) en Copland’s Concert voor klarinet en strijkorkest. We gaan binnenkort eens op zoek naar mooie uitvoeringen daarvan. Hou onze blog in het oog.

Maar ook vele, minder bekende componisten leveren mooie concerto’s af voor klarinettisten en ensembles van verschillende speelniveaus. Snuister maar eens in onze partiturenbibliotheek.

groetjes
de klarinetmuziekredactie

Laat wat van je horen