Een klarinet kiezen voor een beginner

Een beginnersklarinet moet aan een aantal verschillende criteria voldoen. Zij moet een klarinettist goed laten klinken al vroeg in het leerproces, om de beginner een goed gevoel te geven en te vermijden dat die snel opgeeft.  Maar ook mag de prijs van het instrument de nieuwe klarinet speler niet afschrikken.

Of een aspirant-klarinettist nu een gebruikte of nieuwe klarinet aanschaft, die moet in goede staat zijn, zodat er geen tijd en geld wordt verspild aan reparaties. En een klarinet voor een beginner moet vaak ook sterk genoeg zijn om breuk te voorkomen tijdens het vervoer van en naar school, lessen en repetities … of bij onhandigheden door gebrek aan ervaring.

Veel fabrikanten produceren klarinetten speciaal voor de beginnende speler. Daarbij houden ze rekening met zowel de kosten als de functionaliteit. De meeste van deze klarinetten worden gemaakt van een synthetisch composietmateriaal, eerder dan van hout. Dit kan een extra bonus voor de beginner zijn, want aan een klarinet van hout moet extra zorg besteed worden waartoe een beginner misschien niet bereid is.

De meeste studenten zullen beginnen spelen op een Bes klarinet. Fabrikanten die dit type klarinetten voor beginners maken zijn o.a. Yamaha, Artley en Armstrong.

Sommige ouders geven er de voorkeur aan een tweedehands klarinet te kopen voor hun zoon of dochter die net voor de klarinet gekozen hebben. Dit valt echter niet altijd goedkoper uit. Als de klarinet niet in goede staat is of als blijkt dat deze klarinet niet geschikt is voor hun student valt het plaatje duurder uit.  Zo kopen sommige ouders bvb. een klarinet met 13 kleppen voor hun kind, omdat ze niet weten dat men tegenwoordige niet meer op dergelijke instrumenten leert spelen. Als men dus op de kosten kijkt, is het aan te raden aan de muziekschool te vragen of ze een geschikt instrument kunnen huren, leasen of tweedehands verkopen.

Wil je alvast wat leuke muziek voor beginnende klarinetspelers leren kennen ? Grasduin eens in de selectie van niveau 1 in onze bladmuziekshop voor klarinet.

Veel plezier
De klarinetmuziekredactie

Laat wat van je horen