Een riet van riet of niet ?

Klarinetten en saxofoons zijn blaasinstrumenten met een enkelvoudig riet. Het rietje bestaat uit een strook riet (nu soms ook uit kunststof) dat langs het mondstuk wordt bevestigd met een draad uit leer of kunststof en een klemschroef. Vandaag de dag wordt het mondstuk in de mond gehouden met het riet naar onderen. De muzikant blaast op het mondstuk en doet het fijn bekraste gedeelte van het riet trillen.

De rieten worden ingedeeld naar hardheid of sterkte.  De dichtheid van het gebruikte riet bepaalt namelijk de soepelheid en flexibiliteit van het riet. Die hardheid moet worden afgestemd om de opening van het mondstuk en de lengte van de riettafel.  In het algemeen produceert een zacht riet  een schel geluid, waarbij hoge boventonen meeklinken met de basisnoot.  Daar staat tegenover dat ze al gaan trillen bij de minste druk. Een harder riet zal een zachter geluid produceren, maar vergt meer inspanning van de blazer.  Het riet is gemaakt van een natuurlijk materiaal (riet).  Het instrument gaat daarom ook met elk ander riet een beetje anders klinken.  Een riet moet ook een beetje worden ingespeeld voordat het een goed geluid geeft.

Rico-Plasti-Cover-Alto

Rico-Plasti-Cover-Alto

Sommige klarinetrieten zijn gedeeltelijk bedekt met kunststof (vb. het merk Plasticover), andere zijn volledig uit kunststof (vb. de merken Light en Fibracell), ze hebben over het algemeen een langere levensduur en zijn ongevoelig aan veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Muzikanten die heel veel in de buitenlucht spelen geven er dan ook soms de voorkeur aan. Maar hun geluid is beduidend verschillend van een rieten riet (zoals van de merken Anches Rico en Vandoren). Er bestaan tegenwoordig ook rieten die opgebouwd zijn uit vezels en hars (vb. van het merk DIVA S.2000).  Behalve dat ze ook ongevoelig  zijn voor veranderingen in temperatuur en vochtigheid, hebben ze een veel langere levensduur dan het rieten riet en geven toch een hoge kwaliteit.

Laat wat van je horen