Grootse muziek voor de klarinet: het klarinet repertoire

“Klarinetrepertoire” verwijst naar muziekstukken die voor de klarinet werden geschreven of bewerkt. Veel mensen gebruiken de term repertoire in de betekenis van bekende klarinetmuziek, of muziek die een ‘goede’ klarinettist moeten kennen. Het is een beetje te beperkt, maar alvast een goed begin voor een kennismaking.

Het repertoire voor de klarinet kan worden onderverdeeld in twee grote groepen: klarinet solo’s en klarinetpartijen in ensembles.

Solo muziek voor klarinet neemt vele vormen aan – sonates en concerti zijn zowat de meest bekende vormen. Sonates zijn traditioneel geschreven voor klarinet en piano . In concerto’s of concerti wordt de klarinet solo meestal begeleid door een orkest. Enkele van de meest bekende muziekstukken voor klarinet zijn concerti geschreven door Mozart, Brahms, Weber en Finzi.

Het is belangrijk voor elke klarinettist om ten minste enkele bewegingen uit elk van die  bekende concerti te kennen om verschillende redenen. Ten eerste, het toont aan dat je interesse en inzicht hebt in het repertoire voor het instrument. Ook zal je waarschijnlijk een aantal van deze stukken zelf moeten spelen als je ooit auditie doet voor een muziekopleiding of om bij een ensemble te gaan spelen. En tot slot niet in het minste omdat het gewoon prachtige muziekstukken zijn voor de klarinet: een genot om zowel te spelen als te beluisteren.

Vele beroemde solo’s voor de klarinet maken eigenlijk deel uit van orkestwerken. Denk bijvoorbeeld aan de opening van Gershwin’s ‘Rhapsody in Blue’,  een van de meest beroemde klarinetsolo’s van de 20ste eeuw.  De klarinetglissando maakte oorspronkelijk geen deel uit van diens compositie, maar werd als grappig tussendoortje gepresenteerd door klarinettist Ross Gorman. Gershwin vond het zo geslaagd dat hij het definitief in het stuk opnam).

Luister straks maar eens naar de intro van die Rhapsody (maar je mag ook verder luisteren, want het is een uiterst geslaagde uitvoering door pianist Maxim Eshkenazy met het  Symfonieorkest van de Bulgaarse Nationale Radio olv Andrew Armstrong).

Een ander mooi voorbeeld is de orkestpartij voor de sopranino klarinet in Es in Berlioz’ ‘Symphonie Fantastique’.  Maar daar luisteren we later wel eens naar.

Je kan in de muziekhandel boeken kopen met alle bekende melodieën uit het orkestrepertoire voor klarinet. In onze eigen bibliotheek vind je heel wat leuke klarinetsolo’s van alle tijden zowel met piano- als orkestbegeleiding.
Wil je gewoon eens wat bekende melodieën van de grote componisten spelen, dan is het boek ’25 Solo’s voor Klarinet’ van Arras White een aanrader.

Blijf ons volgen en we laten je graag kennismaken met nog meer pareltjes uit het klarinetrepertorium.

groetjes
de klarinetmuziekredactie

Trackbacks

  1. [...] de jazz als de ”kunst” muziek. Een van de meest bekende orkestwerken van de 20e eeuw, Rhapsody in Blue van Gershwin, begint met een gedenkwaardige klarinetglissando, misschien wel het meest bekende voorbeeld van het [...]

Laat wat van je horen