Het Brahms klarinetkwintet: een ster aan het kamermuziekfirmament

De klarinettist heeft een breed scala aan kamermuziek om uit te kiezen. Een van de beroemdste en prachtigste stukken uit het klarinetrepertoire is het Klarinetkwintet  Opus 115 van Johannes Brahms. Geïnspireerd door een getalenteerde klarinettist, Richard Mühlfeld,  die Brahms’ geloof in het spelniveau van de klarinettisten van zijn tijd herstelde, schreef hij dit stuk, dat sindsdien tot de grote favorieten in de kamermuziek behoort.

Het zal u misschien verbazen, maar de muzikant die Brahms inspireerde tot het schrijven van werken voor de klarinet begon zijn professionele leven als een orkestviolist. Richard Mühlfeld was lid van de hofkapel van Meiningen in 1873 als violist. Vier jaar later had hij het reeds tot eerste klarinettist van het orkest geschopt. Brahms en Mühlfeld werden goede vrienden, en de klarinettist was van grote invloed op Brahms’ ideeën rond het schrijven voor de klarinet. Brahms schoof zelfs zijn plannen om als componist met pensioen te gaan opzij om zijn klarinetkwintet te schrijven, dat in première ging in december 1891.

Het kwintet is geen virtuoos stuk voor de klarinet, maar het is nog steeds een pronkstuk voor de talentvolle klarinettist waarmee die alle tonale kwaliteiten van de klarinet verkent. In het algemeen wordt het klarinetkwintet vaak beschouwd als Brahms’ grootste kamermuziek werk. Opnames ervan bevatten vaak ook dat andere meesterwerk voor de klarinet van Brahms, zijn klarinettrio Opus 114.

De beste strijkkwartetten en klarinettisten door de eeuwen heen hebben deze muziekstukken uitgevoerd en opgenomen. Dit mooie stuk is er zelfs in geslaagd om verder te gaan dan enkel het rijk van de muziek. Het vormde de inspiratie voor een gelijknamig gedicht van de Canadese filosofe en dichteres Jan Zwicky.

Persoonlijk hebben we erg genoten van een geïnspireerde uitvoering van het Kwintet voor klarinet en strijkers Opus 115 door het Alban Berg Quartet.

http://www.youtube.com/watch?v=vIgiE_bNqjE

De partituur en partijen van het kwintet vind je in onze partiturenbibliotheek.

beste groeten
de klarinetmuziekredactie

Laat wat van je horen