Het klarinettonnetje: De interface tussen het mondstuk en het lichaam

De klarinet is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het klarinet tonnetje of de sokkel is het gedeelte dat het mondstuk verbindt met het lichaam of bovenstuk van de klarinet. Net als andere delen van de klarinet, zijn tonnetjes verkrijgbaar in verschillende materialen – hout of kunststof. Het belangrijkste verschil tussen de twee materialen is dat de eigenschappen van een tonnetje gemaakt van hout na verloop van tijd kunnen veranderen, terwijl een synthetische ton consistent blijft (hout is een organisch materiaal, dat ademt en uitzet).

Het voordeel van een houten tonnetje is dat het een meer klinkend geluid voortbrengt waar veel spelers de voorkeur aan geven. Je tonnetje zal anders reageren bij verschillende klarinetten, en met verschillende mondstukken. Als je dus van plan bent een nieuw tonnetje te kopen  is het een goed idee om het eerst uit te proberen met jouw huidig instrument, en vergeet niet dat als je een mondstuk vervangt, je ook een nieuw tonnetje nodig kan hebben.

Hoewel veel klarinettisten zonder probleem het tonnetje dat oorspronkelijk bij hun instrument zat blijven gebruiken, zullen veel gevorderde spelers gedurende hun gehele loopbaan blijven zoeken naar de perfecte ton voor hun speelstijl en de gewenste klank.

Zoals met alle klarinetstukken, zijn er redenen waarom stukken van betere kwaliteit de voorkeur krijgen. Bij tonnetjes is het belangrijk hoe zij geboord zijn. Veel spelers hebben ervaren dat een superieur tonnetje, dat correct is geboord, resulteert in een rijker voller geluid dan een gewoon tonnetje. Een tonnetje van goede kwaliteit zal een kleinere opening hebben aan de onderkant dan de opening waar het bovenstuk in past. Het voordeel van dit type tonnetje is dat wanneer de geluidsgolf dit punt bereikt, de kolom van de geluidsgolf op zichzelf wordt gereflecteerd meer dan bij een ander tonnetje, met een rijkere klarinetsound als gevolg.

 

Zoals met alle delen van de klarinet, is een grondige reiniging nodig om het tonnetje in goede staat te houden, in het bijzonder om ophopend vocht te verwijderen. Sommige muzikanten zullen hun tonnetje naar een hersteller brengen om opnieuw te laten bijwerken, als zij het gevoel hebben dat het v
ocht het materiaal heeft doen zwellen  (dit geldt enkel bij houten tonnetjes, niet bij kunststof). Een manier om kromtrekken in de sokkel tegen te gaan is om het tonnetje met een bronzen inzetstuk te gebruiken. Een van de beroemdste specialisten in het maken van tonnetjes is het bedrijf Mönning. Deze tonnetjes lopen aan beide uiteinden taps toe, wat resulteert in een de door Moenning genoemde ”smoorspoel”. Deze innovatie wordt verondersteld te resulteren in een rijkere, vollere klank. Andere innovaties bij het ontwerpen van tonnetjes door andere bedrijven zijn tonnetjes met verwisselbare boringen, tonnetjes met massief bronzen inzetstukken en tonnetjes die toelaten te stemmen door te draaien in plaats van ze een beetje uit te trekken.

 

Laat wat van je horen