Het kopen van een studieklarinet

Terwijl aan een studieklarinet niet zo veel technische eisen worden gesteld als aan een professionele standaardklarinet, heeft een klarinetstudent zo zijn eigen behoeften. Hieronder vind je enkele tips omtrent de aankoop van een klarinet voor een student-speler.

De eerste overweging bij de aanschaf van een instrument voor een student is of je kiest voor een nieuwe of tweedehandsklarinet. Veel grote fabrikanten maken nu klarinetten voor aanvangers en studenten tegen redelijke prijzen. Vaak ligt die prijs in de buurt van die van tweedehands instrumenten. Enkele voordelen om toch voor een nieuwe klarinet te gaan, is de garantie die je krijgt van de verkoper, en de grotere kans om een hersteller te vinden die kan werken op het merk van uw klarinet als er iets mis gaat. Nochtans, mocht uw leraar weet krijgen van een goed tweedehands instrument dat te koop is, is het altijd de moeite waard die eens te gaan bekijken  (en te bespelen) voordat u uw uiteindelijke beslissing neemt. Welke optie u ook kiest, het is aan te raden eens op de klarinet te spelen (of ze door een leraar of professioneel klarinettist te laten testen) voordat je ze koopt. Want verschillende materialen of maten van mondstuk en andere factoren kunnen invloed hebben op hoe je je nieuwe klarinet ervaart en hoe die klinkt.

Is de beslissing genomen en de klarinet de jouwe, tracht dan zo snel mogelijk te weten te  komen welke voorzorgen je dient te nemen om je nieuwe instrument in goede conditie te houden. De meeste schadegevallen bij klarinetten gebeuren bij beginners als het gevolg van een val of een klap.  Wees daarom te allen tijde zeer voorzichtig en zorgzaam met je instrument. Voorzie ook onmiddellijk een stevige zak of kist, zeker als je je klarinet regelmatig naar school of naar een repetitie wil meenemen.

Het is ook belangrijk om te leren hoe je zorg moet dragen voor je nieuwe klarinet – vraag je leraar daarom zo snel mogelijk welke zorgen je aan je klarinet moet besteden.

Of hou deze blog in het oog. We gaan hier later ook dieper op in.

beste groeten,
de klarinetmuziekredactie
Onderwerp: Een klarinet kopen, Klarinet leren spelen

Laat wat van je horen