Je klarinet onderhouden : een dagelijkse routine in 7 stappen

Je hebt fijn klarinet gespeeld en je wilt nu op stap. Maar, je mag jouw klarinet niet zomaar laten liggen. Je moet het instrument eerst schoonmaken alvorens het veilig in zijn kist op te bergen.

Nog 7 stappen te gaan, voor je de deur uit kan :

  1. Haal onmiddellijk na het spelen het riet van het mondstuk, spoel het bij voorkeur af onder de waterkraan, droog het goed en stop het in een riethouder waarin het verder kan drogen. Verwijder het mondstuk.
  2. Gebruik een droog poetsdoek om vingerafdrukken weg te vegen van het metaalwerk en de kleppen op het klarinetlichaam. Gebruik geen enkele vorm van metal polish (tenzij het bij jou om een volledig metalen of zilveren klarinet gaat) of enig ander vloeistof op je instrument, met uitzondering van de belangrijkste : olie en kurkvet. De olie zorgt ervoor dat de kleppen vlot blijven bewegen, en kurkvet maakt het monteren van de klarinet makkelijker en houdt het kurk van de connectiestukken droog.
  3. Gebruik een doortrekwisser met lood om de boring (binnenkant) van de klarinet schoon te maken. Begin aan de beker en haal het doekje door de hele klarinet tot aan het tonnetje. Doe dit meerdere keren. Neem nu de stukken uit elkaar en droog de kurken pennen, waarmee de verschillende stukken in elkaar worden gemonteerd. Laat de doortrekwisser drogen voordat je die in je koffer steekt. Het vochtig doek tegen je klarinet veroorzaakt verkleuring van de kleppen.
  4. Vet de kurken in door ze voorzichtig met de vingers met kurkvet in te wrijven. Kurkvet bestaat in verschillende uitvoeringen, maar de meest voorkomende ziet eruit als lippenbalsem. Pas echter op, lippenbalsem is geen geschikte vervanging voor kurkvet, en kurkvet kan giftig zijn als ze wordt ingeslikt, dus niet verwarren die twee ! Doe dit ook niet te vaak. Te veel kurkvet kan de kurken verzwakken en maakt ze vatbaar voor breuk. Onderzoek uw kurken regelmatig en breng kurkvet enkel aan als het nodig is. Of het nodig is hangt af van de droogte (je merkt werk het verschil tussen de vochtige herfstdagen en de droge wintermaanden) of de slijtage van het kurk. Merk je dat het moeilijker wordt om je instrument in elkaar te zetten of uit elkaar te halen, dan is wat extra kurkvet de oplossing.
  5. Neem dan je stofborsteltje. Stofborsteltjes zien er uit als een lange, gedraaide, dunne metaaldraad met aan het ene uiteinde een kleine bezem, en aan de andere kant een soort kleine tandenborstel. Met die kleine borstel kan je zachtjes de ruimtes reinigen tussen en onder de kleppen. Met het bezempje kan je het stof wegvegen uit het mondstuk. Besteedt voldoende aandacht aan de toongaten die uw vingers bedekken omdat er zich vaak allerlei smurrie en vuil van je vingers in verzamelt.  Zwabber ook de binnenkant van de klarinetscharnieren, met of zonder kurk , zodat er nergens nog overtollig speeksel blijft hangen.
  6. Misschien wilt je jouw instrument nu nog eens mooi opblinken. Of dit is ook een goed moment om olie aan te brengen op de schroefjes en scharniertjes van het metaalwerk.
  7. Plaats het mondstukkapje over het mondstuk , en berg de verschillende delen van de klarinet op in de klarinetkoffer. Zet de koffer op een veilige plaats .
  8.  

En nu stappen maar !

veel plezier
de klarinetmuziekredactie

Laat wat van je horen