Klarinetduetten, met twee is het altijd leuker.

Klarinet duetten komen voor in vele vormen. Vaak gaat het om twee klarinetten, 2 Bb klarinetten, 2 Eb klarinetten, een combinatie met een basklarinet of twee klarinetten met pianobegeleiding. Eigenlijk is het een nogal verwaarloosde vorm van klarinetmuziek. Veel duetten zijn namelijk bewerkingen in plaats van originele composities. Dit begint te veranderen in de 20ste eeuw, als enkele moderne componisten stukken gaan schrijven voor twee klarinetten, waardoor klarinetspelers nu kans zien om iets origineels in hun volgende recital op te nemen.

Een van de eerste componisten die een duet voor klarinet schreef is Jacques Jules Bouffil (1783-1868), een klarinettist die veel werken in première bracht en daarnaast zelf ook werken schreef voor zijn instrument. Vandaag is hij nog vooral bekend om zijn trio’s. Maar Bouffil schreef ook een mooi duet voor klarinet, zijn Opus 2.

het is leuker met z'n tweeën

Andere vroege componisten van muziek voor twee klarinetten zijn Heinrich Johann Georg Backofen (1768-1839), die een Concertante voor twee klarinetten in A en piano (opus 10) schreef, en de virtuoze Finse klarinettist en componist Bernhard Henrik Crusell (1775-1838) die drie duetten voor klarinetten schreef en een Rondo voor twee klarinetten en piano.

 

Sommige moderne componisten hebben ook gekozen om te schrijven voor twee klarinetten. Sir Richard Rodney Bennett (1937-1912) is een Engels componist die werken voor twee klarinetten heeft geschreven, waaronder “Gesprekken voor Twee klarinetten” en “Crosstalk”, en de Amerikaanse componist Alan Hovhaness schreef zijn Sonate voor twee klarinetten (opus 297) in 1977.  Andere componisten, zoals Gunther Schuller en Alireza Maschayeki hebben duetten geschreven voor de Bes-  en basklarinet.

Maar dit zijn natuurlijk slechts een paar voorbeelden uit een lange lijst.

Hierna enkele aanraders voor klarinet duo’s :
  1. Songs for Friends van Patrick Hicketick : Song for Alayo en Song for Minako.
  2. Dialogue van Arras White
  3. Clarinet duo “Tibet” van Charles Cammeleri
  4. 5 Pieces” van Arsène Souffriau
  5. Adagio & Allegro van Daniel Lefebvre

Zeker het uitproberen waard.  Haal je klarinetmaatje er maar bij !

groetjes

de klarinetmuziekredactie

 

Laat wat van je horen