Een Habanera om mee te beginnen – gratis download

Leerling-klarinettisten vinden heel wat melodieuze educatieve composities (niveau 1 en 2) in de klarinetmuziekbibliotheek waarmee ze al snel mooi kunnen uitpakken voor hun welwillend publiek.

Een van de uitstekende componisten die muziek schreef voor beginnende klarinetspelers is Willy Van Dorsselaer (°1918). Een populair werkje van zijn hand is nu gratis ter beschikking in de klarinetmuziekbibliotheek. Ontdek het hier.

[Lees meer...]

Het klarinettonnetje: De interface tussen het mondstuk en het lichaam

De klarinet is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het klarinet tonnetje of de sokkel is het gedeelte dat het mondstuk verbindt met het lichaam of bovenstuk van de klarinet. Net als andere delen van de klarinet, zijn tonnetjes verkrijgbaar in verschillende materialen – hout of kunststof. Het belangrijkste verschil tussen de twee materialen is dat de eigenschappen van een tonnetje gemaakt van hout na verloop van tijd kunnen veranderen, terwijl een synthetische ton consistent blijft (hout is een organisch materiaal, dat ademt en uitzet). [Lees meer...]

Weekendlectuur

Recent gelezen in een artikel in het weekblad van de Christelijke Mutualiteiten CM.be over Werken aan mentale weerbaarheid. Tussen een hele reeks tips
vonden we het volgende antwoord van een lezeres op de vraag  “Hoe raak je door een moeilijke periode ?”

” Ik speel enkele deuntjes op mijn klarinet. Dan kan ik alles gemakkelijker aan, verdwijnt de stress als sneeuw voor de zon.”

Enig idee hoe een chalumeau klinkt ?

Je krijgt maar weinig gelegenheid om iemand op een chalumeau, de voorloper van de klarinet,  te horen spelen.

We vonden een een heel mooi voorbeeld van een solo voor sopraan chalumeau.  Het gaat om een uitvoering van de aria ‘Veni, veni, me sequerei’ uit Vivaldi’s  Juditha Triumphans in het Concertgebouw Amsterdam door het Venice Baroque Orchestra. Uniek geluid, en o zo mooi. En ja, je denkt misschien eerst aan een blokfluit, maar je hoort er ook beslist het zoete klarinetgeluid al in.

Veel luistergenot !