Muziek van en voor een klarinettenfreak: te veel keus

Xavier Eeckeloot is een Frans klarinettist en componist, geboren in 1975 en muzikaal getogen in Dunkerque, Frankrijk. Hij studeert er gedurende 10 jaar klarinet en sluit zich op zestienjarige leeftijd aan bij L’Ochestre d’Harmonie de Dunkerque, een weliswaar niet professioneel maar zeer actief orkest, en van hoge kwaliteit. Hij speelt er meestal de basklarinet. Met het orkest maakt hij heel wat muzikale reizen die hem naar Engeland, België, Duitsland, Oostenrijk en Israël brengen. Hij leerde gretig, door zelfstudie, maar vooral van medemuzikanten, dirigenten en andere componisten die hij ontmoet . Hij was 5 jaar werkzaam als klarinetleraar in zijn woonplaats Strasbourg.

Xavier kan intussen een uitgebreide cataloog voorleggen met eigen composities en arrangementen zowel gericht op kleinere blaasensembles als werken voor harmonieorkest. en is uitgegeven in verschillende landen (Canada, USA, Groot-Brittannië, België en Frankrijk). [Lees meer...]

Brahms klarinetsonate: een hoeksteen van het repertoire

De Brahms klarinetsonate in E flat major en de klarinet sonate in F minor van Brahms blijven bij spelers en fans van klarinet muziek sterkhouders tot op de dag van vandaag. Samen verkennen deze twee zeer verschillende stukken, beide geïnspireerd door Brahms goede vriend, de virtuoze klarinettist Richard Mühlfeld, het volledige karakter van de klarinet. Deze stukken gingen in première met Mühlfeld op de klarinet en Brahms aan de piano, met Clara en Robert Schumann in het publiek. Dit waren de laatste stukken die Brahms voor de solo klarinet schreef, en hij beschouwde ze als zijn meest geslaagde.

Een van de belangrijkste dingen die een klarinettist moet overwegen wanneer die beslist om de klarinetsonate in fa klein Op 120 nr. 1 of de klarinetsonate in mi bemol klein Op 120 No 2 te gaan spelen, is wie hem zal begeleiden. De pianopartijen van deze sonates zijn namelijk meer dan louter begeleidingen. Zij zijn misschien zelfs moeilijker geschreven dan die voor de klarinet. Deze sonates, geschreven tegen het einde van Brahms leven, worden vaak omschreven als ”herfstig” en wekken een warm, melancholische gevoel op. Dit warme en milde gevoel kan niet alleen door de klarinet worden opgeroepen. De sonates worden ook vaak uitgevoerd door de altviool, die een vergelijkbaar bereik heeft. Hoewel geen van beide tot de moeilijkste of de gemakkelijkste stukken in het repertorium voor de klarinet behoren, behoren deze twee sonates tot de meest populaire stukken voor klarinet.  Ze dienden vaak, hoe indirect ook, als inspiratie voor latere componisten die solomuziek schreven voor de klarinet.

De partituren en partijen van deze sonates vind je in onze bibliotheek : Klarinet sonate No 1Klarinet sonate No 2.

Slapstick for quartet

Het zit inderdaad vol humoristische noten, dat heerlijke kwartet dat we u  vandaag mogen voorstellen.
En componist Rik Pelckmans moet beslist in een zeer goede bui geweest zijn toen hij zijn ‘Slapstick’ voor klarinet kwartet componeerde.
Luister maar en je kan je zonder moeite allerlei hilarische stommefilm situaties voor de geest halen:  de overdreven gebaren, het doelloos heen-en-weer geren, de wild-gesticulerende conversaties, het grote ogen opzetten, de ondeugende practical jokes, … alles vind je terug in de sterk uiteenlopende rythmiek, de loopjes en sprongetjes in de muziek.

In inderdaad, het klinkt ook prima gespeeld door een houtblazerskwintet. ;-)

De bladmuziek voor deze  Slapstick voor klarinet kwartet in onze klarinetmuziekbibliotheek.

 

De eerste romantische klarinetconcerti – C.M. von Weber

Het klarinetconcerto No 1 in F klein en het Concerto No 2 in Es groot van Carl Maria von Weber werden net als zoveel andere beroemde muziekwerken voor klarinet geïnspireerd door een van de grote klarinettisten van zijn tijd. Deze concerti worden vaak over het hoofd gezien, omdat men bij Weber eerst en vooral aan zijn Kwintet voor klarinet en strijkkwartet denkt. Maar de twee concerto’s zijn de grote favorieten van vele klarinettisten omdat de technische eisen talentvolle spelers veel mogelijkheden geven om hun vaardigheden tot het uiterste te testen en te demonstreren. Het derde deel van het Concerto in E flat is vooral berucht bij klarinettist om zijn technische moeilijkheid. [Lees meer...]

10 goede redenen om klarinettist te worden

Een stemmingsronde bij een select groepje klarinettisten over de redenen waarom ze blij zijn klarinettist te zijn, gaf een verrassend resultaat. Niets dan héél goede redenen natuurlijk. Wat had je anders gedacht !

Top 10 countdown

10. De kleine kist past zonder moeite in de kastjes
9. Stemmen is amper nodig
8. De goedkoopste rieten van alle houtblazers
7.  Iedereen ziet er goed uit als ie klarinet speelt
6. Blaas op het mondstuk en je klinkt als een pauw
5. Blaas op de beker en je klinkt als een eend
4. Gewoon met de kleppen spelen, en je klinkt als een galopperend paard.
3. De hoge noten zijn nog efficiënter dan vingernagels op een schoolbord om mensen tot in het merg te raken
2. In de rechterhand wordt het een dodelijk wapen
1. Er is geen speeksel ventiel.

;-)

de klarinetmuziekredactie

Een licht of een zwaar klarinetriet ?

Klarinetrieten zijn een bron van frustratie voor veel klarinettisten. Een klarinetriet is een fragiel onderdeel van het instrument, maar kan een enorme impact hebben op je spel. De keuze en de goede zorg voor je rieten zijn belangrijke vaardigheden die een beginnend klarinettist zo vroeg mogelijk moet ontwikkelen. [Lees meer...]

Een Habanera om mee te beginnen – gratis download

Leerling-klarinettisten vinden heel wat melodieuze educatieve composities (niveau 1 en 2) in de klarinetmuziekbibliotheek waarmee ze al snel mooi kunnen uitpakken voor hun welwillend publiek.

Een van de uitstekende componisten die muziek schreef voor beginnende klarinetspelers is Willy Van Dorsselaer (°1918). Een populair werkje van zijn hand is nu gratis ter beschikking in de klarinetmuziekbibliotheek. Ontdek het hier.

[Lees meer...]

Het klarinettonnetje: De interface tussen het mondstuk en het lichaam

De klarinet is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het klarinet tonnetje of de sokkel is het gedeelte dat het mondstuk verbindt met het lichaam of bovenstuk van de klarinet. Net als andere delen van de klarinet, zijn tonnetjes verkrijgbaar in verschillende materialen – hout of kunststof. Het belangrijkste verschil tussen de twee materialen is dat de eigenschappen van een tonnetje gemaakt van hout na verloop van tijd kunnen veranderen, terwijl een synthetische ton consistent blijft (hout is een organisch materiaal, dat ademt en uitzet). [Lees meer...]

Weekendlectuur

Recent gelezen in een artikel in het weekblad van de Christelijke Mutualiteiten CM.be over Werken aan mentale weerbaarheid. Tussen een hele reeks tips
vonden we het volgende antwoord van een lezeres op de vraag  “Hoe raak je door een moeilijke periode ?”

” Ik speel enkele deuntjes op mijn klarinet. Dan kan ik alles gemakkelijker aan, verdwijnt de stress als sneeuw voor de zon.”

Enig idee hoe een chalumeau klinkt ?

Je krijgt maar weinig gelegenheid om iemand op een chalumeau, de voorloper van de klarinet,  te horen spelen.

We vonden een een heel mooi voorbeeld van een solo voor sopraan chalumeau.  Het gaat om een uitvoering van de aria ‘Veni, veni, me sequerei’ uit Vivaldi’s  Juditha Triumphans in het Concertgebouw Amsterdam door het Venice Baroque Orchestra. Uniek geluid, en o zo mooi. En ja, je denkt misschien eerst aan een blokfluit, maar je hoort er ook beslist het zoete klarinetgeluid al in.

Veel luistergenot !